VALMISTAMINEN

Minun tapani tehdä vaappu

Nyt kun minulla on neljä eri vaappumallia suunniteltu, niin valmistaminen menee jotakuinkin alla kerrotulla tavalla. Ihan täydellisesti tuskin osaan kertoa jokaista vaihetta, mutta yritetään. Tästä voi saada joitain hyviä vinkkejä, jos tuntuu että kokeilempa itsekin.

Valmistus alkaa minulla tarviketilauksesta. Tilailen tarvikkeet nettikaupasta. Kaikkineensa tilailen näistä kaupoista aihiot, balsaviilut, runkolangat, painotuslyijyt, liimat, lakat, ruiskumaalit, sapluunaverkot, uistinrenkaat ja koukut. Työkalut mitä tarvitsen, hommailen yleensä jostain rautakaupasta. 


Työvaiheista ensimmäisenä otan käsittelyyn tilatun vaappuaihion. Alan työstämään siitä haluamani muotoista, mallikapulan mukaan. Teen aihioihin muodon muutoksia puukolla ja hiomatyynyllä. Olen etsinyt siis sellaiset valmiit aihiot nettikaupoista, joihin ei suuria muutoksia tarvitse tehdä, mutta kuitenkin sen verran että olisi vähän omanlaisia. Teen kaikki aihiot hiomalla ja vuolemalla valmiiksi, joten pieniä eroavaisuuksia varmasti on. Toki puun tiheydet ja muutkin asiat vaikuttavat aina vaappuun. Onko sillä millin hiontaerolla niin suurta merkitystä? Ei ainakaan minulle, kunhan vaappu valmiina näyttää samalta ja ui mieleisesti.

Tätä hommaa on päivitety sen verran, että nykyisellään 2 aihiomallia tilaan valmiiksi oikeaan muotoon sorvattuna. (2024)


Seuraavana taivuttelen runkolangan vaappuun. Minulla on tehtynä jokaiselle mallille oma sapluuna, millä näistä tulee edes suunnilleen samanlaisia. Toki näitä väkertelen joskus varastoon valmiiksi jo isomman määrän, silloin jää taivuttelu pois sillä hetkellä kun jotain mallia valmistan. Runkolangat liimaan vaapun lankauraan ja täytän lopuksi uran vielä balsaviilulla. Liiman kuivumisen jälkeen ylimääräiset viilut,sekä liimat siistitään pois puukolla ja hiomalla. Tämän jälkeen kahteen runkomalliin laitan painoja. Minulla on siihenkin sapluuna, jotta ne osuvat samalle paikalle joka vaapussa, eikä uinti heittele muuttuvan painotuksen takia. Painot liimataan tehtyihin koloihin ja lopuksi tasoittelen ne kitillä muutamaan kertaan, toki väli ja viimeistely hiontaa unohtamatta. 

Runkolangan taivutteluun olen tehnyt vähän päivitetymmän sapluunan. Tällä voin tehdä kaikkiin neljään malliin runkolangat siirtämällä irtoavia tappeja. Valmistin myös työkalun, millä runkolankaa on helppo taivutella. (2024)


Sitten pääsemme pohjalakkaukseen. Käytän valkoista pohjalakkaa suurimmassa osassa vaappuja. Joitan vaappuja saatan folioida tai hilettää, silloin käytän kirkasta lakkaa. Kokonaisuudessa laitan n.6 kerrosta pohjalakkaa. Lakkauksessa itse suosin lyhyttä kastoa, enkä uita ensimmäisillä kerroilla vaappua vuorokautta lakassa. Jonkin verran ilmakuplia ilmestyy kuivuessa pintaan ensimmäisillä kerroksilla mutta ne saa helposti hiottua pois. Lopulta, tarvittavien lakka kerrosten jälkeen vaappu on kauttaaltaan tasaisesti lakkaantunut. Sen jälkeen putsailen koukku- ja vetolenkit lakan rippeistä. Seuraavana teen uintilevylle uran rautasahan terällä. Suurennan sitä hiukan vielä pienellä laikalla, minkä laitan akkukoneeseen. Lopuksi tässä vaiheessa, reunojen siistiminen puukolla ja hiomalla niin, että uran reunat ovat siistit.

Uintilevyn uran sahaan nykyisin vaappuihin lehtisahalla. Näin olen saanut uran tekemisen nopeammaksi, siistimmäksi ja helpommaksi. (2024)


Sitten vaiheeseen, jossa omaa taiteellisuuttaan pääsee käyttämään vapaasti. Joskus joku vaapun väri on voinut pyöriä päässä useamman päivän, joskus saatan avata googlen juuri ennen maalausta ja katsoa sieltä jonkun hyvännäköisen mallin. Käytössä minulla on pieni kompura sekä kynäruisku, aikalailla halvimmat mitä kaupasta sai. Maalaan vaaput vesipohjaisilla ruiskumaaleilla. Ehkä omasta mielestä paras neuvo tähän on, että ohuita kerroksia useampia, kuin että yrittää kerralla peittää halutun alueen paksulla maalauksella. Välissä kuivailen maaleja aina hiustenkuivaajalla, näin maalin saa kuivumaan todella nopeasti. Olen tehnyt paljon sapluunoita itse pahvista, paperista ja limpparipullon muovistakin mutta joitan olen tilannut myös verkkokaupasta. Kaikenlaisia verkkoja, mikä pyöräytetään vaapun päälle kireälle esimerkiksi pyykkipojalla, saa myös tilattua.

Nykyään käytössä Iwatan ruisku, mikä ei enää ole halvin mutta huomattavasti mukavampi käyttää kuin ihan edullisimmat kynäruiskut millä aloittelin. (2024)


Värityksen valmistuttua liimaan uintilevyt paikalleen. Liiman annan tämän jälkeen kuivua muutaman tunnin ja sen jälkeen kastan vaapun ensimmäisen kerran pintalakkaan. Pidemmän kuivumisen jälkeen seuraavana päivänä, kastan vaaput pintalakkaan vielä kolme kertaa. Pintalakka kerroksia olen laittanut siis yhteensä 4. Kun lakkaukset on tehty ja lakat kunnolla kuivuneet teen viimeiset putsauksen kaikkiin runkolanka lenkkeihin. Koukutan uistimet ja silloin ne alkavat olla melko valmiita. Koe uitolla käyn vielä jokaisen vaapun läpi. Oikaisen ja säätelen siihen haluamani uinnit, pääosin vain nokkalenkistä.



VALMIS! EI MUUTA KUIN KALAAN!

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita