VAAPUN UINNIN KORJAUS JA MUUTTAMINEN
Muista olla varovainen säätäessäsi vaapun uintia
Vaapun uinnin korjaaminen tai muuttaminen halutunlaiseksi, eli virittäminen on omanlainen taiteenlajinsa. En väitä itsekkään osaavani hommaa mitenkään täydellisesti, mutta omia vinkkejä voin tähän antaa. Johonkin vaappuihin on mahdotonta tehdä uintiin suuria muutoksia ja jos väkisin yrittää, voi saada vain särkyneen vaapun aikaiseksi.
Isoja vaikutuksia uintiin tulee vaapun tekovaiheessa uintilevyn ja koukkujen koon valinnalla. Jälkimmäisillä näistä pystyy pelaamaan myöhemmässäkin vaiheessa kohtuullisen helposti. Toki tekovaiheessa, vaapun painopisteen siirto muuttaa myös uintia. Omien tietojen, kokeilujen ja kuultujen juttujen perusteella uintia on helpoin muokata valmiissa vaapussa nokkalenkistä. Ylös kääntäessä vaapun uinti suorenee, vakaantuu ja potku pienentyy/tiheytyy. Alaspäin taivuttaessa vaapun uinti muuttuu epävakaammaksi ja potku suurentuu. Sivuttain kääntelemällä korjataan vaapun uinnin suoruutta. Jos vaappu vaikka uistellessa vetää toiselle puolelle tai heittää vaapun pintaan aina toiselta puolelta, niin se korjataan oikaisemalla nokkalenkkiä sivuttain. Jos vaappu menosuuntaan päin nousee aina vasemman kyljen puolelta pintaan, käännetään nokkalenkkiä oikealle. Koukkulenkkejä kääntelemällä saa myös painopistettä siirrettyä ja uinti muuttuu siinä samalla. Myös uintilevyä voi vaikka sytkärillä hiukan lämmittää ja taivutella tai puukolla vuolla reunan muotoa erilaiseksi.

Yllä olevassa kuvassa uintia on karkeasti kuvattu ylhäältäpäin. Perus uintien kohdalla vaappu tekee suoraa uintiliikettä. Säätämällä, painottamalla ja eri uintilevyillä saadaan joillekkin vaapuille myös hakeva uinti, jolloin se tekee suurempia sivuliikkeitä eri vauhdin tai virran mukaan. Itsevalmistamia vaappuja säädän pääsääntöisesti vain nokkalenkistä. Siinäkin hommassa kannattaa olla varovainen ettei riko vaappua, tai tee vetolenkkiin teräviä jälkiä johon siima voi katketa. Säädöt kannattaa tehdä varoen ja pieniä taivutuksia kerralla, uinti muuttuu hyvinkin nopeasti pienellä taivutuksella. Kevyissä vaapuissa vaikutusta on myös leikarilla. Isommalla pitkällä perukkeella uinti ei ole niin herkkä kun peruke on painavampi. Pienellä perukkeella tai pelkällä solmulla vaappuun saa viritettyä uintia herkemmäksi ja hakevammaksi helpommin.
Omista pienimpään malliin en ole edes yrittänyt saada hakevaa uintia, vaan suoran ja pienen "tirraavan" uintiliikkeen. Näin ollen säätelen niistä aluksi vain nokkalenkin suoruutta sivuttain, että saan vaapun uimaan suoraan ja pysymään hyvin pinnan alla. Kahteen pääsääntöisesti lohijoelle tarkoitettuun malliin olen laittanu pieniä painoja, saaden painopisteen jo lähtökohtaisesti ylös verratuna vetolenkin sijaintiin. Näihin vaappuihin saa helposti isomman hakevan ja epävakaan uinnin. Isoimpaan malliin saa myös säädettyä hakevaa uintia mutta uinnin voi myös vakauttaa ja suoristaa nostamalla nokkalenkkiä. Tekemäni vaaput koeuitan uittoaltaassa. Vaapun edessä on vain pieni ja kevyt pilkkilukko.
Näillä opeilla saa jo paljon muutoksia viriteltävissä olevien vaappujen uintiin. Sieltä vain säätämään itselle omaan silmään mieleinen uinti ja kalastelemaan.